Kalifati Islamo-kontemporan dhe idetë e zhardhokut të patates

Kalifati Islamo-kontemporan dhe idetë e zhardhokut të patates

 

Fjala Kalifat vjen nga Kurani që ka kuptimn e,zevendësit,apo mëkëmbësit të Allahut në tokë.(PërkujtoMuhammed) KurZoti yt u tha engjëjve: "Unë po krijoj (po përcaktoj) në tokë një zëvendës!" Ata thanë: "A do të vëshë në te atë që bënë çrregullime dhe që derdh gjaqet, e ne të madhërojmë Ty me lavdëriminTënd dhe plotësisht të adhurojmë!" Ai tha: "Unë di atë që ju nuk e dini!(Bekare:30)

Kurse Kalifati apo udhëheqja e sistemit qeverisës islam u ngrit nga i dërguari Muhamedi (Paqja dhe bekimi i Allahut qoftë mbi të),ky organizim shtetëror pati jetë në të gjallë të Muhamedit a.s këto vite 612-632.

Nuk dua të ndalem në linja historike,por më shumë në ato ideore. Islami si fe e paqes dhe lumturisë e ardhmërisë dhe jo e bestytnisë,tiranisë dhe diktatorialisë, kaloi trende interesante në kohë e hapsirë.

Kalifati njeh këtë system udhëheqësie në Kohra,Kalifati nën udhëheqjen e Muhamedit a.s,Kalifati i katër Kalifeve të drejtë ,Ebu Bekër ,Umer ,Uthman ,Ali ,Mandej fillojnë Emevitë ,Abasitë ,Osmanlinjtë.

Kalifati kontemporan kërkohet që nga rënja e tij,mirpo më lartë duhet theksuar se ,sistemi mbretëror monarkik i sjellur si novacion nga Muaviju, e humbi imazhin e vërtet të kalifatit.

Sot njerzimi vuan për një prijës të drejtë që ti thot stop korrupsioni ,padrejtësisë ,hajdutërisë, dhe ideve të gabuara dikatatoriale.

Pse zhardhoku i patates këtu,darvini thoshte se njeriu ka origjinën nga majmuni sepse ka kromozomet e afërta,kurse në realitet zhardhoku i patates i ka më të afërta dhe ne jemi vllerëz e motra nga patatja sipas kësaj teorie të dështuar dhe të gabuar.

Muslimani kontemporan është ai musliman që mendon për kojshiun e ti,për të pastrehin,për të varfërin,për studentët në rrugën e dijes.

Kurse sot ndodh e kundërta,Kalifët mendojnë për kravatat e tyre të bukura dhe kostumet që i ndërrojnë çdo ditë.

Për barkun si ta rrisin më shumë,për makinën e tyre se a ka harmoni në ecje.

Jo për barazi,liri,gjykim,drejtësi,tëvegjli ti shtypin me shfrytëzimin e pozitës.

Pr a pse ky zhadhok i prishur po gjëmon dhe mban peng muslimanë?

Logjik e thjeshtë.mbretëria dhe dikatatura ka fajin poashtu dhe demokarcia në thonjëza që vetëm emrin e ka si të tillë.

Presidentë,Monarkë e myftilerë ku jeni me fjalën e sahabiut të madh Umer ibn Hatab r.a “Drejtësia është themeli i një shteti”,padrejtësi islame ska themele familja , shoqëria  e as shteti as bashkësia qoft ajo islame apo lokale,publike a private.

Dikush sot rron me katër e dy punë se ka autoritet kurse dikush me asnjë edhe pse ka kualifikim,sepse ska autoritet dhe fundi historisë,jemi në kolapsin e nepotizmit familjarizmit dhe klanizmit ogurzi.

 

Mjerisht kalifati nuk po funksionon, funksioni do vie një ditë me lejen e Allahut I cili është shum afër,mëpas do i sheshojë gjërat mes palëve të vendosi drejtësinë. Dihet se Vendosja e drejtësisë në jetën  e njerëzve është një nga qëllimet madhore të Islamit. Në bazë të kësaj drejtësie janë krijuar qiellidhe toka, u dërguan Pejgamberët dhe u ZbritënLibrat: 

''Kemi dërguar bashkë me të dërguarit edhe sqarimet, I kemi zbritur atyre librat dhe peshoren që të vendosin drejtësinë'' (El-Hadid: 25) 

Dhe këtë e funksionalizon Kalifati i vërtetë islamdhe jo ai i zhardhokut të patates,andaj të marrimmësim sepsejeta e muslimanit është e shenjtë ashtu siç është gjaku i tij që sot në botën arabe po derdhet si ai i mizave nga dikatatura e mbjellur.Allahu na falët.

 

Përgatiti : Imam.H.ArbërBerisha

Gusht 2011

 

www.arber-berisha.tk
 
Button "Mi piace" Facebook
 
Pubblicitá
 
 
Oggi ci sono stati già 69541 visitatoriqui!
=> Vuoi anche tu una pagina web gratis? Clicca qui! <=