Kur evropa ishte në errësirë

Kur evropa ishte në errësirë

Po lexoja librin “Lindja e evropës” të autorit ,Roberto S.Lopez,dhe më erdhën në mend shum ngjarje që goditën evropën në shekuj si p.sh Murtaja e vitit 1348-1350, e ashtuquajtura vdekja e zezë, që u përhap në të gjithë Evropën, e cila shkaktoi miliona viktima jetë njerzish kudo në kontinentin plak. Pse kolera ta godasë sepse ata ende nuk kishin marrë kulturën e muslimanëve  e cila urdhëron prerazi pastërtinë,larjen pes herë në ditë,të trupit të rrobave por kjo pastërti urdhërohet dhe në ambjentalizëm në fshat,në qytet në lagje kudo që jemi.

Allahu thot: “Pa dyshim, Allahu i do ata qe pendohen fort (për gjynahet) dhe ata që pastrohen“. ( El-Bekare: 222)

Pejgamberi Muahmed a.s tha : Pastërtia është gjysma e imanit besimit islam.Sot bota rrezikohet nga malarja,dhe sëmundje shumë të rrezikshme,prandaj shtetet e mëdha morën Kuranin dhe Akademikët islamë ti aplikojne për mos ndotjen e ambjentit dhe dizenfektimin nga mbeturinat dhe mushkonjat nga rreziku i sëmundjes botërore “Malarja”.Si mund ta quan veten një njeri musliman i cili hedh bërllogin midis rrugës dhe nga ballkoni,mijra fondacione evropiane sot të inspiruara nga mësimet islame investojnë miljarad euro për pastërtinë dhe ekologjinë,sepse në të kaluarën ata u ndëshkuan kur këto rregulla nuk i aplikuan.

Një errësirë e madhe ishte dhe lufta e kryqtarëve ku e para u urdhërua nga papa Urbani II në vitin 1095,pra një luftë që starton nga institucioni evro-krishterë,këto luftra të kryqzatave i sollën evropës dhe botës miljona jetë të pafajshme dhe dëme të mëdha ekonomike në historinë e njerzimit. Obskurantizmi mesjetarë evropian mbyti skolastët më të mëdhenjë një ndër ta Galileun i cili doli kundër dogmës së kishës së evropës e cila ishte anti-shkencës dhe tha epure-simuove megjithatë ajo toka lëvizë ja ku kishte arritur injoranca e priftërinjve evropianë.

Po islami dhe muslimanët,ibën hejthem në Spanjën islame kishte bër operacionin e parë analitik në syrin e njeriut,muslimanët laheshin pes herë në ditë,kurse evropa ishte e zhytur në kolerë dhe morra. Ishte koha për ndryshim të rinjtë italianë,francezë etj mësynë universitet e Toledos,Korodovës,Bagdatit,të marrin dituri në lindjen e zhvilluar,të edukohen si të hapin kanalizim,dhe të kenë ujsjellës.

Po e vërteta e inkuizicionit në shekullin XV,gjenocidit të pa parë që bëri kisha,mos ishte vallë shpërblim për muslimanët e Spanjës të cilët u dhanë mësime islamo-shkencore dhe ngritën renesancën evropiane.

Evropa jetonte ende në jetë shpellarësh kur muslimanët u mësuan artin e ndërtimit dhe mjeshtrit e mëdha të mjeksisë,gjeometrisë,arkitekturës,aktrimit,diskutimit,historisë,socilogjisë etj

 

Palermoja e Al-Idrisit kishte një art aq të hollë dhe shumngjyrësh të cilin e kish zili mbar evropa,kjo falë dorës së muslimanëve të cilët ishin arkitekt për 2500 vite me radhë në mbarë mediterraniumin.

Tregtarët arabë të cilët shisnin në tërë mesdheun e tërë evropën,krahas shitblerjes përhapnin islamin, monedhat Abasite të cilat kishin shkrimin në to Allah,Muhamed a.s,gjë të cilën arkeologët e zbuluan me gjetjet e sotme material arkeologjike.

E kaluara na dëshmoi para ardhjes së Muahmedit a.s se evropa kishte dhe unitarianë besues në një Zot dhe pejgamberë isain a.s,apo pejgamberët e caktuar atij populli.

Akuza më e madhe dhe shpifja më e madhe është ta shpiesh në errsirë një popull,një gjë të tillë e bënë Albanologët si Mayeri,Hani,e shum katolik dhe protestantë,të cilët i konsideruan iliro-dardanët pagan pa përjashtim,poashtu disa autorë armiq grekë të ilirëve thanë që dardanët nuk laheshin kurrë.

Pse ne tu besojmë atyre atëher sikur ata nuk do laheshin nuk do ekzistonin sepse sëmundje epidemike nga pa-larja do godisnin këto fise ilire dhe do vdisnin të gjithë,si ka mundësi që një popull i njohur për peshkim dhe me nje rivierë kaq të bukur të mos lahej ,kjo vetëm një shpifje dhe akuzë ndaj nesh.Iben Khalduni i lindur në Tunizi më 1332 ,duke shëtitur pa mjerimin e madh të athershëm të evropës krishtere e cila ende nuk kishte njohurit elementare për rehabilitimin dhe komoditetin shkencorë,të cilën gjë muslimanët evropianë dhe lindorë e kishin arritur me kohë.Qytetrimi evropian ishte i i izoluar në castele,kështjella me mure të errëta,ku aty pihej dhe nevojtoret shkarkonin me dru si lloj katapulti llumin e vëceve duke ndotur ambjentin rrotull me jashtqitje kjo si pasojë e mos njofjes së sitemit të ujrave të zeza nga evorpianët krishterë.

Evropianët e mesjetës së krishterë anglo-saksonët ishin me lëkura të prera kafshëve me egërsi dhe të paregjura si duhet, ku nuk kishin njohuri elementare për tekstilin,qepjen dhe kostumet.Ndërsa muslimanët ecnin me xhybe dhe kostume të qendisura bukur si dhe çallma të endura me delikatesë.Femra në botën islame ishte një zonjë e vërtëtë një lule jasmine,kurse fanatikët francezë,italianë,gjermanë,anglo-saksonë bënin orgji duke u fëlliqur,dhe e kishin kthyer gruan një sllave që poshtërohej dhe shitej në tregjet e orjentit dhe oksidentit,ku tregtarët venedikas i blenin me një çmim absurd.Ndërsa kurani e nderoi gruan,nënë,para 1400 vjete,zbriti një sure me titullin “Nisa”-Gratë. Lëvizja e lirë në botën muslimane nuk kishte kufi endeshe pa merak kudo,tregtoje,dhe bëje turizëm.Kurse dinastët famëkeq,karoling,meroving,dhe dukatet e ndryshme italiane kishin bërë republika ishin përçarë mes vete për femra dhe plaçka lufte dhe karrike këtë e tregon mjaft bukur “Makiaveli” për familjen e Mediçëve. Ky mjerim e ka një fund aj fund vjen kur tërë evropa ta pranojë islamin,si duket evropa ka pranuar islamin de-fakto,tani pritet de-jure.

Si spejgohet fjalia më lartë,sot disa të ashtuquajtur musliman ua shikon banjot u vjen era fëlliqësi,ndërsa banjot italiane,franceze,gjermane vie era trëndafilishte aromë e pastërti nga higjena ky është islami,por rolet si duket të jenë ndërruar.

Shpejtë evropa do jetë në islam këtë e than figura të lapsit botërore,njërën anë të islamit e kanë,kulturën sjelljen,maturinë,pastërtinë,diturinë.Në fund mund të themi se për vendet e banuara me muslimanë në evropë e më gjërë,mesjeta ishte mesjetë e artë,kurse hisoriografët evropianë e quajnë e errët,kurse ne u themi e errët ishte për vendet e prapambetura pagane,krishtere,të evropës mesjetare.

Përgatiti: Imam.H.Arbër Berisha

www.arber-berisha.it.gg

15.5.2013

 

 

www.arber-berisha.tk
 
Button "Mi piace" Facebook
 
Pubblicitá
 
 
Oggi ci sono stati già 69541 visitatoriqui!
=> Vuoi anche tu una pagina web gratis? Clicca qui! <=